Dolly Bellefleur: Maak je school af!

aan de arm met Dolly Bellefleur

Aangenaam!

De kennismaking zal ik niet snel vergeten. “Ruud Douma, aangenaam, ik ben de manager van Dolly Bellefleur”. Het waren de Hartjesdagen op de Amsterdamse Zeedijk. Mijn vriendin Diana van Laar, de uitbaatster van het iconische LHBT Café ’t Mandje op nummer 63, stelde ons aan elkaar voor. Tot dan had ik nog nooit van Dolly Bellefleur gehoord.

Verkeerde been

Wat Ruud waarschijnlijk nog niet weet is dat hij me werkelijk op het verkeerde been kreeg, want toen ik anderhalf uur later een paar onmetelijke, hooggehakte benen van de steile trap in het bovenhuis af zag komen, gevolgd door een kittige ‘couture’ (ontwerp Tycho Boeker) en een hooggetoupeerde platinablonde pruik, kwam het geen moment in me op dat Ruud en Dolly dezelfde persoon zijn. Wat ik nog niet wist was dat we vrienden zouden worden.

Vol ornaat

Die middag was een gekkenhuis voor Dolly, met optredens op twee plekken die een flink eind uit elkaar lagen en veel te weinig tijd ertussen. Twee keer omkleden was geen optie en een taxi nemen evenmin. In vol ornaat past ze daar helaas niet in… Of er misschien iemand met haar mee kon lopen?

Maak je school af!

Met Dolly over straat gaan is een feest, maar haast moet je niet hebben. Toeristen, studenten, verlegen jongelingen, oma’s, Gooische vrouwen, ouders met kinderwagens, werkelijk iedereen wordt aangesproken. Komt ze kinderen tegen dan heeft ze een wel heel bijzondere boodschap: “Maak je school af!” En als ze haar dan vragend aankijken: “Ik heb het niet gedaan en kijk wat er van kwam!” (onderwijl haar armen pontificaal spreidend).

Ik ging die avond stralend naar huis, want het was een superdag! Ik had 2 uur gedaan over een wandeling van 15 minuten, bengelend aan de arm van een beeld van een vrouw die langer is dan ik, 25 keer in een deuk gelegen en kennisgemaakt met een heel bijzonder mens. Het leven is mooi.

Zo lekker rustig

Kort na onze memorabele eerste ontmoeting kreeg ik een bericht via Facebook. Ruud vroeg me of ik Dolly misschien wilde begeleiden naar een optreden waar hij behoorlijk nerveus voor was. Het argument was nogal vleiend: “Ik word zo lekker rustig van jou…” Tsja, wie gaat dat weerstaan.

Inmiddels ruim twee jaar later Ruud Doumaheb ik al heel wat avonturen met Dolly beleefd. Glorieuze hoogtepunten volgen dieptepunten op. De ene keer is de kleedkamer een stinkende boerenschuur zonder verwarming of spiegel, de volgende keer een solistenkleedkamer in het Concertgebouw.

Nu weer eens wordt ze uitzinnig toegejuicht door een trouwe schare fans, om vervolgens na een Russische doodsbedreiging op Facebook vertwijfeld weer op aarde terug te pletteren. Wat was ik er daarom trots op dat ik tussen de coulissen mocht staan toen Dolly uit handen van burgemeester Eberhard van der Laan de Andreaspenning kreeg uitgereikt, als welverdiende erkenning voor haar grote inzet voor de emancipatie van de LHBT-gemeenschap in Amsterdam.

Beauty met brains

Andreaspenning voor Dolly Bellefleur

foto © Eveline Renaud

Lieve Dolly, ik heb er groot respect voor dat je al meer dan 25 jaar als “Beauty met brains” liefdevol op de bres springt voor diversiteit en tolerantie, dat je keer op keer bijna van de zenuwen bezwijkt als het er weer eens om spant maar dat je daarbij altijd je bijzondere humor weet te behouden en dat je maar blíjft doen wat je doet, ondanks dat het nooit een echte vetpot zal worden. Het is fijn om er af en toe getuige van te kunnen zijn. Als er één iemand is die grote erkenning verdient dan ben jij het!

Of zoals je het zelf graag mag zeggen: “Of je nou homo, hetero, lesbisch, transgender bent of bi? We are family! Long live diversity! Laat liefde regeren!”

Als je meer wilt weten over Dolly Bellefleur, dit is haar website. En het is ook heel leuk om haar te volgen via de sociale media. Ze is vooral actief op Facebook en Twitter.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestEmail this to someone
Tags: , , ,
abonneren DoDoPost

Eén reactie op “Dolly Bellefleur: Maak je school af!”

  1. Michèle Tewes schreef:

    Go Dolly!
    Enneh, als het gevolg van je school niet afmaken is dat je trots en volledig jezelf kunt zijn… dan zouden er meer hun school niet moeten afmaken ;)

Geef een reactie