Liefde is…

Liefde is...

Geen vetpot

Dat het niet zo heel best gesteld is met de inkomenspositie van mensen die werkzaam zijn in de kunsten is een gegeven. Cijfers hierover geven al jarenlang een vrij consistent beeld, namelijk dat slechts ongeveer een kwart van hen een enigszins aanvaardbaar inkomen weet te genereren. En dan heb ik het over ‘aanvaardbaar’, want vetpot is het zelden – tenzij je Dumas of Hirst heet…

Mythes

Wie vaker mijn artikelen leest weet dat ik het als een mooie taak zie om daar iets aan te helpen doen. Aan gedrevenheid en toewijding ontbreekt het bij creatieve makers doorgaans niet, maar aan een strategie om er van te kunnen leven des te vaker. De meesten doen maar wat. Daarnaast is er ook nogal wat ballast af te leggen over een aantal mythes die tamelijk hardnekkig zijn, zoals:

 • In de kunsten doet men wat men doet zo verschrikkelijk graag, dat men het net zo lief gratis doet
 • Als je werk goed genoeg is verkoopt het zichzelf
 • Kunstenaars en creatieve makers zijn ongeschikt voor het ondernemerschap
 • Autonoom werk en commercie gaan niet samen
 • Inspiratie gedijt het best bij armoede

Verbeelding

Ik hou van kunst, want ik hou van die gekke mensen die hun hele leven willen wijden aan het maken ervan; die voorop willen gaan in de zoektocht naar nieuwe vormen, gedachten, emoties, gedaanten, vragen en theorieën, en die niet terugdeinzen voor de kwetsbaarheid van dat bestaan. Zonder die verbeelding vergaat voor mij de beschaving zoals wij die kennen en koesteren. OK…

Kuchen

Maar kan iemand mij misschien eens uitleggen waarom er altijd zo’n elitair zweem omheen moet hangen? Waarom we met een soort heilig ontzag door een museum sluipen, we geërgerd omkijken als iemand het in zijn hoofd haalt om te kuchen tijdens een klassiek concert en er, liefst met een ‘goed glas’ in de hand, na afloop zo geaffecteerd mogelijk over moeten doen?

Liefde is…

Mijn tante Bets uit Schagen schreef versjes. Zo noemde ze ze zelf. Ze waren van een wonderbaarlijke simplistische schoonheid. De twee paar zelfgebreide sokken die ze ons cadeau deed op onze trouwdag verpakte ze in een tenen mandje met een briefje erop in mooie krulletters: “Liefde is… sokken breien voor een bruidspaar” en op de twee Mars-repen eronder deed ze een tweede briefje: “Voor dubbelen energie”.
Ook schreef ze me ooit een brief toen er wat heisa was met mijn ouders, waarin ze me op het hart drukte dat de liefde die mijn ouders voor mij voelden beslist veel meer waard was dan “alle schepen van Onarsis”. Ik vraag je: Wat is kunst en wat is Kunst? Tante Bets was zo autonoom als maar kan, maar dát heeft ze zich nooit afgevraagd. Zij gaf een bundel met haar versjes gewoon uit in eigen beheer en verkocht ze als zoete broodjes…

Tante Betsen

Wat ik hiermee maar wil zeggen is dat er vele wegen zijn die naar Rome leiden. Het hoeft niet altijd met een grote K, want er zijn veel meer tante Betsen dan geaffecteerde grachtengordelaars… Bevrijdend hè, als je dat even laat bezinken? Je kunt ook een publiek vinden onder de mensen om je heen, in Schagen, op de visclub, via Facebook… Maak wat je wilt en blijf jezelf. Maak en maak en maak en maak. En laat jezelf zien! Je hoeft geen Dumas of Hirst te zijn… Er is ook gewoon een publiek dat van jou zal houden om wie jij bent en wat jij maakt! En als het je lukt om daar contact mee te maken en aansprekend voor te zijn, dan ben je ‘in business’.

In de afgelopen periode is DuizendDoDo’s van start gegaan met het ontwikkelen van de DoDoTrainingen, een intensief programma van 10 hele trainingsdagen om kunstenaars en creatieve makers op weg te helpen met hun ondernemerschap. De eerste editie was een mooi avontuur, met een zeer gedreven groep kunstenaars en creatieve makers. Het is de bedoeling om deze trainingencyclus ten minste eenmaal per jaar (in de najaars- en de winterperiode) aan te bieden. Heb je interesse in zo’n training, meld je dan aan als abonnee van DoDoPost (rechtsboven op deze pagina). Niet alleen krijg je dan de DoDoGids starten met Twitter cadeau, je wordt ook op de hoogte gehouden van mooie aanbiedingen rondom de start van de nieuwe DoDoTrainingen in het najaar van 2015.

Welk publiek hoop jij aan te spreken met jouw werk en hoe pak je dat aan? Wil je een reactie geven op dit artikel? Ik lees het graag in het reactieveld hieronder:

Of misschien wil je dit artikel wel delen met anderen? Dat kan via e-mail, of via de sociale media door te klikken op één van deze icoontjes:

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestEmail this to someone
Tags: , , ,
abonneren DoDoPost

3 reacties op “Liefde is…”

 1. Stephanie schreef:

  Mooi! Wat een leuke tante! :)

 2. Prof. Hendrickx schreef:

  Tante Bets uit Schagen was geweldig. Een waarachtiger en zachtmoediger mens heb ik zelden ontmoet. Op onze bruiloft waren we haar op zeker moment kwijt. Zoeken, zoeken… Tot ze buiten op het aangrenzende terras bleek te zitten, midden in een groepje ons onbekende goed gelukte twintigers die ze met haar vragen en verhalen in de ban had gekregen. En terwijl ze opstond om zich weer bij het feest te voegen waar ze “hoorde”, glimlachte ze me toe en zei: “Wat hebben jullie toch leuke vrienden”.

Geef een reactie