#2 Peter Maasdam: Tussen Kunst en commercie

Met Peter Maasdam

Dit is het tweede in de serie portretten van kunstenaars die mij motiveren om DuizendDoDo’s tot een succes te maken. De voorbeelden waarvan ik hoop dat ze jou ook inspireren om succesvol te zijn als kunstenaar of creatieve professional.

‘Sneeuwbal-ondernemer’ en kunstenaar Peter Maasdam

‘Mijn’ kantoor

Sinds een paar weken werk ik niet meer aan de keukentafel. Ik heb nu een ‘kantoor’ bij Amsterdam Art Center, yeah! Een heerlijke plek in een inspirerende omgeving, die stampvol staat met kunst.

Mijn kennismaking met Peter Maasdam, de eigenaar van Amsterdam Art Center, was via de sociale media. Ooit volgden we wat trainingen bij hetzelfde trainingsbureau (Open Circles Academy) en kreeg ik via via zijn visitekaartje, tijdens een netwerkspel. We maakten contact via LinkedIn maar hadden elkaar nog nooit live ontmoet. Totdat er een persoonlijke uitnodiging in mijn LinkedIn mailbox viel. Of ik mee wilde doen aan een gratis training in zijn nieuwe pand?

Wie is die man?

Eerst maar eens een online onderzoekje gedaan. Wie is die man, wat doet hij, waar liggen raakvlakken, wat zouden we voor elkaar kunnen betekenen? Ik kwam er achter dat hij behoorlijk veelzijdig is. Met zijn Art4U, een ‘kunstuitleen’ voor bedrijven, is hij al meer dan 25 jaar heel succesvol, maar ik kwam op YouTube ook video’s van hem tegen waarin hij zelf als kunstenaar aan het werk is. Ik besloot mijn nieuwsgierigheid te volgen en in te gaan op zijn uitnodiging.

Wat een energie!

Als je in gesprek gaat met Peter is het ‘riemen vast’. Zijn energie is tomeloos. Hij beschrijft zichzelf als ‘sneeuwbal-ondernemer’. Zo iemand die veel verschillende dingen doet en die steeds al die bagage aan boord houdt voor zijn volgende avontuur. Hij was tennisleraar en hij deed de Sportacademie, maar zijn echte passie vond hij in 1985 toen hij bij Peter Schenk in het atelier van het Van Goghmuseum een serie workshops in modeltekenen volgde. Die sfeer, die entourage, hij kwam er achter dat hij zich heerlijk voelt onder kunstenaars, zielsverwanten. Het liefste wilde hij zelf een kunstenaar zijn…

Maslow

Op mijn vraag “maar waarom ben je dat toen dan niet geworden?” gaf hij een antwoord dat ik mooi vind, maar ook wat ontluisterend: “Omdat ik dat niet kon! Ik had een vrouw, ik wilde een gezin. Ik piekerde er niet over om van subsidie te moeten gaan leven. Een dak boven ons hoofd, te eten, basale zekerheid in het bestaan…, voor mij komt dat allemaal eerst; de piramide van Maslow hè! Daarnaast is het ook echt niks voor mij. Je hand ophouden is saai, van subsidie moeten leven vertraagt je in wat je zou willen bereiken. Ik ben gewoon een ras-ondernemer.” Maar de richting was wel ingeslagen, hij wilde ondernemer zijn met een passie voor kunst.

Gat in de markt

Het was midden jaren tachtig en het kunstlandschap zag er nog heel anders uit. ‘De Kunstuitleen’ was begin jaren zeventig ontstaan en verhuurde werk van kunstenaars in de BKR (een uitkering voor te weinig verdienende kunstenaars) aan particulieren. Een soort Openbare Bibliotheek voor kunst. Het mocht een succesvol concept zijn, maar de Kunstuitleen liet de B2B-markt helemaal liggen. De medewerkers waren geen ondernemers en hun bevoegdheden als ambtenaren te beperkt om een goede service aan bedrijven te kunnen bieden. Het idee voor Art4U was geboren, een kunstuitleen voor bedrijven. Met veel gevoel voor service en een op hoge kwaliteit gericht aanpak vond hij al snel klanten onder bedrijven in heel Nederland.

Leren en implementeren

Echte ondernemers weten dat je nooit stil kunt staan. Er zijn altijd andere manieren en nieuwe kansen. Voor Peter geldt dit zeker. Zo bouwde hij een deel van zijn collectie op door een lijstenmakerij aan zijn bedrijf toe te voegen en te gaan barteren met kunstenaars: hij geeft ze dan een aantal inlijstingen in ruil voor een werk. Zijn collectie bevat daardoor zelfs zeer gerenommeerde namen, zoals Rob Scholte. Van Herman Brood heeft hij waarschijnlijk een van de grootste collecties.
Toen in de loop van de tijd het voortbestaan van de Kunstuitleen onder druk kwam, omarmde hij als vanzelfsprekend ook de particuliere markt. Regelmatig kom je particuliere klanten tegen in het Grand Café van het Amsterdam Art Center, die met een kop koffie en een tablet op schoot in de collectie zitten te grasduinen, op zoek naar iets moois voor boven de bank.
Het pand werd te klein? Geen nood! Hij vond gewoon een groter pand dat zo fantastisch is dat hij nu, behalve onderdak voor zijn verhuur en lijstenmakerij, ook plek heeft voor een eigen atelier (…een balzaal), een grand café met kookstudio, zes workshop-ruimtes, een zeefdrukkerij en, waar ik dan weer heel blij mee ben, een ruimte voor flexwerkers! Zo maakte ik dus kennis met het Amsterdam Art Center. Niet slecht toch, als je bedenkt dat ik me dacht in te schrijven voor een gratis middagje netwerken…

Goed voor elkaar

Als je binnenkomt in zijn pand bij Amsterdam Sloterdijk merk je het meteen, hier wordt van kunst gehouden. Peter loopt stralend rond en meer dan de helft van de tijd in zijn schilderskloffie. Ja, hij is zelf ook kunstenaar, altijd geweest, maar nu neemt hij er ook echt de tijd voor. Hij heeft het goed voor elkaar. Zijn ondergeklodderde schoenen zijn z’n handelsmerk, die trekt hij ook niet uit als hij met groepen klanten aan het werk is in zijn atelier. In dit filmpje zie je hem aan het werk tijdens een van die trainingen. Ik mocht ook een middagje meedoen en ik vond het hartstikke leuk (terwijl ik toch echt níet kan schilderen…):

De reden dat ik Peter zo gaaf vind is dat hij zo gelukkig is. Hij straalt en deelt en geeft. Hij doet wat hij goed kan en waar hij succesvol mee is, door op een creatieve manier zijn talent voor zaken gewoon te combineren met zijn passie voor kunst. Dat maakt hem een gezegend mens. Voor mij is hij in ieder geval een lopend bewijs dat kunst en commercie elkaar zeker niet bijten.

Ben je benieuwd geworden naar Peter Maasdam en wil je werk van hem zien? Neem een kijkje op een van zijn sites:
petermaasdam.nl, amsterdamartcenter.nl of op de Facebook-pagina van Art4U Kunstuitleen.

Ken jij kunstenaars die je inspireren en die goed kunnen leven van hun werk? Of ben je er zèlf een en zou je wel een keer door DuizendDoDo’s op de middenstip gezet willen worden? Laat het me weten via het reactieveld hieronder, ik ben benieuwd naar jouw verhaal:

Dit portret met anderen delen kan natuurlijk ook! Dat kan via de sociale media of via e-mail door te klikken op één van de icoontjes: Opdat steeds meer mensen mooie dingen gaan maken die verdienen!

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestEmail this to someone
Tags: , , , , ,
abonneren DoDoPost

Geef een reactie