Wat is jouw talent?

Wat is jouw talent?

Dat het hebben van talent een belangrijke voorwaarde is en een grote rol speelt bij de keuze om je brood te gaan verdienen als kunstenaar of creatieve maker is evident, zou je zeggen. Als je als 5-jarige smurf al prachtig danste of zong is de kans groot dat je op familiefeesten al tussen de schuifdeuren hebt gestaan. Aangemoedigd door trotse ouders en grootouders brachten zij je al vroeg op het idee dat je er later misschien wel rijk en beroemd mee zou kunnen worden.

Trots!

Er zijn veel verschillende talenten te hebben en ieder (!) mens heeft er zeker een paar. Zo werd er van mij op 10-jarige leeftijd een illustratie gepubliceerd bij een artikeltje in de krant waarvan mijn vader hoofdredacteur was, ben ik soliste geweest in het kerkkoor met beat-repertoire in het dorp waar ik opgroeide en was ik maar liefst vier keer Nederlands jeugdkampioene hoogspringen. Wat later vierde ik ook successen op het podium van het Laktheater in Leiden in een Comedia dell’arte productie, waar ik mijn plezier in het ontwerpen van theaterkostuums ontdekte, waardoor ik moed vatte om toelatingsexamen te doen voor de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Ook is er ooit een gedicht van mij gepubliceerd in een heus literair tijdschrift (terziele inmiddels, helaas) en zeer onlangs verscheen een recept van mijn hand in het Lidl Stamppottenboek… Ik bedoel maar! Ik zit te glimmen van trots terwijl ik dit allemaal opschrijf. Toch ben ik nooit een Dik Bruna, Anouk, Dafne Schippers, Carice van Houten, Marlies Dekkers, Esther Jansma of Jonnie Boer geworden…

Keuzes, keuzes…

Waarom niet? Tsja, dat is eenvoudig, ik heb die keuze nooit gemaakt. De illustratie was een toevalstreffer, een appeltje kon ik wel tekenen, maar daar is het bij gebleven. Mijn zangstem werd vakkundig om zeep geholpen toen ik als stoere puber ging roken. De opofferingsgezindheid en eenzijdige focus die van je gevraagd worden als topsporter bracht ik als zestienjarige echt niet op en ik weigerde natúúrlijk de vage pilletjes te slikken die tijdens trainingsstages naast mijn ontbijtbord werden klaargelegd, stel je voor! Ik kwam erachter dat ik mijn liefde voor het theater veel makkelijker kon botvieren áchter de schermen dan op het podium en dat ik met de hakken over de sloot werd toegelaten op de kunstacademie was achteraf volkomen terecht. En ja, ik kan best lekker koken, maar het met smaak verorberen van het resultaat is waar het me eigenlijk om te doen is.

Wat als?

Natuurlijk heb ik me wel eens afgevraagd wat er zou zijn gebeurd als ik andere keuzes had gemaakt. Hoe het zou zijn geweest als ik met een van die talenten een serieus plan zou hebben getrokken? Welke andere wendingen dat aan mijn leven zou hebben gegeven? Waarom ik er nooit iets ‘echts’ mee heb gedaan…?

Nooit meer stoppen

Tot ik met Joris en Froukje van Better2Gether in gesprek kwam. Toen werd het me al na een paar gesprekken glashelder… Talent alleen is niet genoeg! Het gaat niet alleen om wat je goed kunt, maar het gaat er vooral om dat je het wílt. Dat je iets doet met je leven waar je helemaal van vervuld kunt zijn, waar je helemaal nooit meer mee wilt stoppen… Dát had ik tot dan nog nooit gevonden want ik had mezelf die ene simpele vraag nog nooit gesteld: “Waar kom ik het liefst elke dag mijn bed voor uit?”

Alles wat nodig is

En toen ik dat eindelijk wel deed was daar opeens DuizendDoDo’s. Een fantastisch plan dat al mijn talenten bij elkaar bracht en dat werkelijk bij me past. Schrijven, organiseren, netwerken, ontdekken, uitpluizen, ontwikkelen, betweten (…), vertellen, en samenwerken met heel veel mooie (eigenwijze, autonome, gedreven, maffe, sterke en) creatieve mensen.  Alles viel in één keer op zijn plaats. Voor het eerst van mijn leven vond ik echt de zin en energie om álles te gaan doen wat er voor nodig is om een plan tot een succes te maken; zelfs het schrijven van een bedrijfsplan, een website bouwen, administratie voeren, met onbekende software werken, me in marketing verdiepen, social media gaan gebruiken, lange dagen maken, de tering naar de nering zetten, ondernemer zijn…

Het succes van anderen

Is het jou wel eens gebeurd dat je door een galerie of een winkel liep waar de gedachte je bekroop: “Waarom hangt dit hier? Wat doe ik verkeerd? Waarom zij wel? Mijn werk is minstens even goed!” Heb je jezelf er wel eens op betrapt dat je jaloers was op het succes van anderen? En weet je dat er een goede kans bestaat dat die gevoelens terecht zijn? Totdat je er zelf iets aan gaat doen!

Talent is het begin

Nog té vaak hoor ik creatieve mensen zeggen dat ze dat niet kunnen; zichzelf presenteren, hun eigen zaken behartigen, klanten vinden, een goede prijs voor hun werk vragen, leven van wat ze doen… Ik kan het bijna niet meer horen! Als mooie dingen maken écht je lust en je leven is, als dát is wat je je leven lang wilt doen en waar je nooit meer mee wilt stoppen; als je dáár het liefst elke ochtend je bed voor uit komt… Dan kan de stap om te bedenken wat je er voor zou moeten doen toch niet zo groot zijn? Als je een talent hebt is dat een mooi begin. Het zijn vooral je gedrevenheid, je lef om kwetsbaar te durven zijn en je wil om alles te gaan doen wat nodig is, die het voor jou gaan brengen. Dát, een heel klein beetje geluk, keihard werken, en verder niets!

Wat is jouw talent? Waar kom jij elke ochtend je bed voor uit? Wat zou jij moeten aanpakken om succesvoller te zijn?  Ik lees er heel graag over in het reactieveld hieronder:

Delen van dit artikel via de sociale media of e-mail kan door te klikken op een van deze icoontjes:

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestEmail this to someone
Tags: , , , , , ,
abonneren DoDoPost

4 reacties op “Wat is jouw talent?”

 1. Laurien schreef:

  Mooi stuk, Johanna! Ik ben het zo met je eens, talent is een mooie start maar uiteindelijk gaat het om motivatie, een stukje vertrouwen en heel veel hard werken. Maar als ik mooie dingen maak voelt dat nooit als werken.

  Het is grappig, mensen zeggen vaak over mij dat ik zo getalenteerd ben, wat natuurlijk een compliment is, maar soms voelt het wel alsof ze daarmee voorbij gaan aan de hoeveelheid tijd en moeite die ik bereid ben ergens in te steken. Alsof het voor mij makkelijker gaat. En ik geloof niet dat dat zo is. Het is inderdaad een keuze, en die zit soms in kleine dingen. Ik maak elke dag een heel klein stapje, en al die kleine stapjes bouwen langzaam op.
  Ik heb nog heel veel te leren, op dit moment ben ik bijvoorbeeld bezig met copywriting, dat is iets wat ik echt erg lastig vind. Maar wel heel handig om te kunnen ;-)

 2. Eric Bais schreef:

  Dag Johanna, een goed persoonlijk verhaal met aansluitend een aantal vragen die in zoverre universeel zijn dat iedereen ze vroeg of laat stelt dan wel zich afvraagt: waarom zij wel? waarom ik niet? Maar er zit een adder onder het gras: want je moet je niet spiegelen aan de ander, want er zijn nu eenmaal altijd mensen die geniaal uitblinken en iets zo goed beheersen dat je de moed al in de schoenen zinkt als je zelf komt aanzetten met jouw mooie ding of jouw performance. Maar zulke minderwaardigheidsgedachten moet je van je af werpen: het belangrijkste is jouw authenticiteit, dat je talent je brengt bij een unieke expressie en dat je niet iemand nadoet, omdat die ander daarmee successen oogst. Geniet van dat wat je kunt, want dan wordt alles wat volgt relevant en misschien ook wel een succes in de ogen van jezelf en van anderen !

  • Dag Eric,
   Je raakt een heel goed punt, dat in dit artikel misschien wat onderbelicht bleef. Natuurlijk gaat het vooral om dat je een geluid vindt dat past bij wat jij maakt en wat jij doet, dat je trouw bent aan een eigen stijl. Maar zelfs als het briljant is wat je doet, dan zal het je nog geen roem (of inkomen) brengen als niemand van het bestaan weet. Wat ik juist wil zeggen is dat het geen zin heeft om je de “waarom zij wel?” vraag te stellen, omdat kwaliteit en roem niet altijd samen op gaan. ‘Kwaliteit’ is sowieso een lastig te definiëren begrip als het om de kunsten gaat. Wat die ander, die wel in die galerie of winkel hangt, waarschijnlijk anders heeft gedaan dan jij is de manier waarop hij of zij ruchtbaarheid heeft gegeven aan zijn werk.

Geef een reactie