Wie ben jij?

Wie ben jij?

Aan het einde…

Ik zie hem regelmatig voorbij komen op Facebook, een verwijzing naar het boek van de Australische palliatief verpleegkundige Bronnie Ware, getiteld The Top Five Regrets of the Dying. Het wordt er met enige regelmaat aangehaald. Doordat ik zelf een aantal jaren als vrijwilliger heb gewerkt in de palliatieve zorg weet ik uit eigen ervaring dat wat ze zegt hout snijdt; dat het er aan het eind van het leven eigenlijk niet meer toe doet hoe toegewijd je was in je werk, hoe beroemd je was, hoeveel bezittingen je vergaarde, of hoe goed je aan de verwachtingen van anderen wist te voldoen. Nee, met het einde in zicht gaat het juist vooral over betekenis; over je vriendschappen, of je trouw was aan je gevoel, of je moedig bent geweest, geluk hebt gekend, of het het waard was…

Op een kruispunt

In de pilot van de DoDoTrainingen die we de afgelopen periode hebben gegeven, trapten we af met de training Over jouw waarom, gegeven door Joris en Froukje van Better2Gether. Zij zijn een heel mooi stel dat zich al op relatief jonge leeftijd (ze zijn nu rond de dertig) realiseerde dat ze hun leven niet zomaar aan zich voorbij wilden laten gaan. Dat werkelijk levensgeluk niet kan bestaan uit een goedbetaalde baan die zoveel energie van je vraagt dat je geen tijd overhoudt om die dingen te doen waaraan je betekenis ontleedt. Dat dát hun pad niet kon zijn… Zij gooiden het roer drastisch om en ondersteunen nu met Better2Gether mensen die ook op zo’n kruispunt in hun leven staan, door hen te helpen het échte plan voor hun leven te vinden en vorm te geven.

Wie ben jij?

In elke training is wel een voorstelrondje; wie ben je, wat doe je, waarom ben je hier? En de antwoorden klinken dan ongeveer zo; “ik ben Pietje Puck, ik ben salesmanager bij zus-en-me-zo en ik ben hier omdat ik graag mijn onderhandelingsvaardigheden wil verbeteren”, of “ik ben Kaatje Kaat, ik ben zelfstandig grafisch ontwerper en ik heb te weinig werk, dus ik zoek klanten”, of iets in die strekking.

Maar niet bij Joris en Froukje…

Zonder spijt

Wie namelijk echt contact met jou wil maken; met wie je bent en waar jij voor staat, met wat jouw eigen pad is, met de betekenis die jij wilt hebben voor je omgeving, of voor de wereld (als je dat aandurft) – met alles waar jij trots op wilt zijn aan het einde – zal op een andere manier “wie ben jij?” moeten vragen. En dat doen zij dus:

 • Hoe heet je?
 • Welke 3 woorden typeren jou het meest?
 • Waar wil je aan het eind van je leven trots op zijn?

Verbeelding

En toen hoorde ik mezelf opeens zeggen: “Ik ben Johanna, ik ben onbevreesd, tamelijk groot en heel erg lief, en ik beschouw het als mijn mooiste taak om op te komen voor de kracht van de verbeelding als motor van de samenleving, omdat zonder dat voor mij het leven vergaat”.

Ik ben heel benieuwd wat jouw antwoord op deze vragen zal zijn; of je, net als ik, verrast zult zijn, en wat dat dan voor je betekent. Ik lees er heel graag over in het reactieveld hieronder:

En als je denkt dat dit ook nuttig leesvoer zou kunnen zijn voor mensen die je kent? Deel dan dit artikel a.j.b. via social media of e-mail:

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestEmail this to someone
Tags: , , , , ,
abonneren DoDoPost

3 reacties op “Wie ben jij?”

 1. mag wel een keer na dertig jaar zp, toch?

 2. Hoe heet je?
  Welke 3 woorden typeren jou het meest?
  Waar wil je aan het eind van je leven trots op zijn?

  Mijn naam is Boudewijn en ik ben mijn leven lang onderweg om een mooi mens te worden. Dat is de bedoeling van mijn voornaam (koene vriend) die mijn ouders mij bewust hebben gegeven en mij daarin zijn voorgegaan. En dat heb ik mij eigen gemaakt.
  In het vertellen van verhalen heb ik uiteindelijk mijn ‘passie’ gevonden. Met verhalen kan ik troost bieden, strelen, laten voelen hoe mooi het leven is en ondanks alle tegenslagen, pijnen en verdrietigheden blijven ‘geloven’ in het goede in de Mens. Zo zou ik ook willen worden ‘gekend’ aan het einde van mijn leven. Mooi en blij makend werk hoor!

Geef een reactie