Zichtbaar #7 – De bedoeling

Zichtbaar #7 - Nina Spoetnik

Een poosje geleden heb ik een bijzondere vrouw ontmoet. Haar naam is Nina Spoetnik. Gek genoeg ben ik er nog steeds niet achter of dat ook echt haar naam is. Ik heb geen behoefte gevoeld om ernaar te vragen… Het was een mooie ontmoeting.

Nina is kunstenaar. En zij heeft een bijzonder project geïnitieerd: PREPARTURE, waarin ze samen met 15 collega-kunstenaars hun vragen op het gebied van creatief ondernemerschap aan een onderzoek onderwerpt… In de artikelenserie Zichtbaar ga ik met haar in gesprek over dé vraag aan kunstenaars… de bedoeling van haar werk!

Waarom?

Nina studeerde aan de  St. Joost in ‘s-Hertogenbosch. Ze is rond de 30 jaar. In ons gesprek over haar werk stelde ik haar de ‘waarom’-vraag. Waarom doe je wat je doet? Waaruit bestaat jouw noodzaak om te maken wat je maakt? Waarom moet jouw werk bestaan? Ze had een antwoord!

Een goed verhaal

Als je vaker de artikelen op DuizendDoDo’s leest weet je inmiddels dat ik daar heel blij van word. Hoe beter je verhaal en hoe zichtbaarder je jezelf daar mee maakt, hoe makkelijker het voor jouw publiek wordt om zich aan jou te verbinden en om vervolgens op termijn misschien wel iets van jouw hand te willen bezitten. Nina snapt dat.

Ik zou het zo fijn vinden als mensen gaan begrijpen hoe kunst je dag kan veranderen.

Niemand zoals jij…

In Nina’s kunst draait alles om verbinding. Dat is het centrale thema in haar werk. Voor Nina is kunst geen kunst als er geen relatie ontstaat tussen de mensen die er mee in contact komen. En als haar werk dat met je doet, dan ben je háár publiek.

Dat dit het thema van haar werk is ontdekte ze vrij recent, om twee uur ‘s nachts… Ze lag na te denken over de inhoud van haar werk. Hoe, in alles wat ze maakt, die verbinding centraal staat; de relatie tussen de kunst en de kijker, maar ook tussen zichzelf en de rest van de wereld. Het gaat over dat gevoel van existentiële eenzaamheid dat iedereen wel kent. Het besef dat iedereen in de kern alleen is, en dat niemand is zoals jij…

Ik ben kunstenaar omdat ik mensen met elkaar in contact wil brengen.

PREPARTURE

Ik ben wel benieuwd hoe het haar in de komende tijd zal vergaan, want die verbinding gaat er komen! Haar bijzondere initiatief PREPARTURE is in ieder geval een mooie manier om de eenzaamheid, van zichzelf en van de 15 collega-kunstenaars, voor de komende jaren achter zich te laten:

Preparture

PREPARTURE is een drie weken durende happening waarin 15 kunstenaars niet alleen hun kunstwerken, maar ook hun kunstenaarschap tentoonstellen. Het concept van PREPARTURE is nieuw en uniek in zijn vorm. In deze happening wordt, naast een expositie, d.m.v. een informatie-wall voor het publiek kenbaar gemaakt hoe het leven van de startende ondernemende kunstenaar eruit ziet. Hoe leven zij? Hoe verdienen zij hun geld? Wat zijn hun toekomstdromen? Kortom: wat weten kunstenaars wel, maar het publiek niet? De kunstenaars die deelnemen hebben allemaal ondernemende capaciteiten. Ze nemen actief deel aan de kunstwereld en werken toe naar een onafhankelijk kunstenaarschap. (…)  Er zijn ook rondleidingen te volgen tijdens PREPARTURE. Deze rondleidingen zijn speciaal georganiseerd voor mensen die nieuwsgierig zijn naar het leven van de nieuwe generatie kunstenaars. Waarom maken zij de kunst die ze maken? Waarmee vullen zij hun week? De rondleidingen zijn gericht op de vragen van het publiek, waarmee zij zelf voor een gedeelte de invulling van de rondleidingen bepalen. “(bron: website PREPARTURE).

PREPARTURE is de eerste happening in de serie PREPARTURE – IMPARTURE – MANIFUTURE die Nina heeft geïnitieerd en die zij in de komende twee jaar vorm gaat geven. Op de website kun je er alles over lezen.

Ik wíl en zál er voor zorgen dat mensen gaan begrijpen waarom kunst belangrijk is.

Ze doet het gewoon!

Wat me nog het meeste raakte aan Nina is dat ze zo optimistisch is en dat ze zelf in actieis gekomen. Dat ze ondernemerschap door kunstenaars niet afwijst maar omarmt. Ook al weet ze lang niet altijd precies hoe, ze bedenkt het, zoekt naar subsidie, brengt mensen bij elkaar, doet onderzoek en gaat het gewoon doén! Zelfs als ze daarvoor haar eigen werk als kunstenaar even in de ijskast moet zetten. Echt petje af! Na het gesprek met haar was ik helemaal gelukkig.

PREPARTURE is ook te volgen via Twitter | Facebook.

Weet jij waarom je kunstenaar bent? Waarom je maakt wat je maakt en waarom jouw werk moet bestaan? Ik ben benieuwd naar wat jou beweegt en zou er heel graag over lezen in het reactieveld hieronder.

En als je vrienden of collega’s hebt die je dit artikel ook zou willen laten lezen, dan zou je het met hen kunnen delen via de sociale media of e-mail via een van deze icoontjes:

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestEmail this to someone
Tags: , , , , , ,
abonneren DoDoPost

Geef een reactie